Hennepstekkerij en drie kwekerijen ontmanteld in Twente en de Achterhoek.

05/04

Stockfoto ter illustratie

Eibergen – Dinsdagochtend 5 april heeft de politie Oost-Nederland vier mannen aangehouden op verdenking van de inrichting van hennepkwekerijen en de handel in hennepstekken en -toppen. De politie verdenkt deze mannen ervan op diverse locaties hennepkwekerijen te hebben opgezet. Ook verdenkt de politie hen ervan deel uit te maken van een crimineel samenwerkingsverband. Tijdens de actiedag zijn een hennepstekkerij en drie kwekerijen ontmanteld, in Twente en de Achterhoek.

Later op de dag zijn nog eens drie verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een bepaalde kwekerij.Het politieonderzoek werd opgestart naar aanleiding van meerdere MMA (Meld Misdaad Anoniem) meldingen over de criminele activiteiten van de verdachten.

De vier hoofdverdachten zijn twee 26-jarige mannen uit Haaksbergen, een 22-jarige man uit Den Haag en een man van 20 uit Westendorp. Zij zijn dinsdagochtend in alle vroegte aangehouden in Haaksbergen, Eibergen, Den Haag en Westendorp.

Na hun aanhouding vonden in de woningen huiszoekingen plaats, onder leiding van een rechter-commissaris. Bij deze zoekingen trof de politie ondermeer flinke contante geldbedragen, een hoeveelheid henneptoppen en diverse illegale wapens (pepperspray, stroomstootwapen, gasalampistool) aan.

Ook zijn bij de woningen van de verdachten in totaal drie personenauto’s in beslag genomen.

Hennepstekkerij

Na de aanhoudingen is in Eibergen de hennepstekkerij van de verdachten ontmanteld. Deze bevond zich aan de Rekkense Binnenweg, in de kelderruimte van een niet bewoonde recreatiewoning. Vanuit deze stekkerij werden op andere locaties kwekerijen opgezet. In de stekkerij trof de politie ruim 5.100 hennepstekken en zo’n 180 moederplanten aan.

Hennepkwekerijen

In Goor, Markelo en Enschede zijn dinsdag drie hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld die door de verdachten zijn opgezet, in twee woningen en een bedrijfspand.

In Goor hebben zo’n 850 planten gestaan, maar een deel was al geoogst. Er stonden er nu nog 280. In Markelo was sprake van een kleine plantage van zo’n 80 planten. In Enschede hebben zo’n 1000 planten gestaan. Er stonden nog 500 planten, van de ca. 500 planten die al geoogst waren lagen de toppen nog in het pand te drogen.

In Aalten werd in een bedrijfspand waar vermoedelijk ook een kwekerij was ingericht niks meer aangetroffen. Wel stelde de energieleverancier vast dat sprake was geweest van diefstal van stroom. Ook bij de kwekerijen en stekkerij in Goor, Enschede en Eibergen was sprake van het illegaal aftappen van stroom, wat vrijwel altijd betekent dat sprake was van zeer brandgevaarlijke situaties. Alleen in Markelo was dit niet het geval.

In Aalten, Markelo en Enschede zijn drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze kwekerijen. Ook zijn bij de aangetroffen hennepkwekerijen nog eens drie personenauto’s in beslag genomen. In een aantal garageboxen in Haaksbergen trof de politie een grote hoeveelheid goederen aan die worden gebruikt bij het inrichten van een hennepkwekerij (lampen, ventilatoren, koolstoffilters).

Alle hennepstekjes, planten en apparatuur die de politie vandaag aantrof zijn afgevoerd om vernietigd te worden.

Afpakken

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt waar mogelijk beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen.

Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank.

Om deze reden zijn vandaag in totaal zes auto’s van verdachten in beslag genomen, waaronder een dure BMW. Ook is er beslag gelegd op het aangetroffen contante geld.

Voorgeleid

De verdachten zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.